O2i

Hur man skriver en radioreklam

De mest minnesvärda radioreklam är de som är kul att lyssna på

De mest minnesvärda radioreklam är de som är kul att lyssna på, som vanligtvis sticker i ens huvud långt efter det att annonsen har slutat vädring. Radioreklam måste skrivas med publiken i åtanke. Det måste ha humor. Det måste vara informativ. Det måste vara attraktivt. Det är viktigt att känna din målgrupp. Du behöver känna till demografin i lyssnarna du riktar: ålder, kön, deras ekonomiska status och även deras preferenser. Merparten av tiden, skulle genre showen som en kommersiell kommer att vädring i diktera huruvida en annons kommer att vara effektiv.

Tänk på din målgrupp. Olika format av radioprogram vanligtvis formade beroende på den demografiska det tjänar. Att komma med en effektiv kommersiell, måste du lyssna på andra reklamfilmer i samma genre för att se vad som gör dem kryssa. Lyssnare kommer att vara mer benägna att lyssna på dina reklamfilmer och hitta intresse för din produkt om de är ändamålsenliga och formaterad. Till exempel skulle lyssnare av immateriella pratshower lockas till reklam som tilltalar sinnet. Lyssnare i showbiz talkshows skulle under tiden lockas till kändisar.

Hur man skriver en radioreklam. Tänk på din målgrupp.
Hur man skriver en radioreklam. Tänk på din målgrupp.

Använd din fantasi. Vädring annonser över radion är inte som vädring en kommersiell på TV. Med radio, kan du projicera inte bilder på en skärm. Snarare är bilder som skapats av lyssnare i deras sinnen. Se därför till att du använder nyckelord och fraser som kommer att inspirera och sporra dem att visualisera din produkt i deras huvuden. Vara beskrivande som möjligt.

Välj rösten. Du måste också välja personligheter som kommer att stödja dina produkter. Kommer det att vara en känd värd eller kändis? Eller kommer den kommersiella läsas av en professionell röst-over hallåman eller värd? Hursomhelst, måste han eller hon vara entusiastisk över annonsen, i syfte att locka lyssnare som inte har något men rösten tonen att lyssna på. Dessa personer bör också vara relevanta för den produkt eller tjänst som annonseras. Till exempel kan en berömd racerförare läsa bäst en reklamfilm för motorolja. En krögare kan bäst läsa en reklamfilm för ett livsmedel, och så vidare.

Bestäm längden. Kommersiella fläckar på radio kan variera i pris, men dessa är oftast uppdelad i 15, 30 eller 60 sekunder fläckar. En kommersiell därför måste vara kortfattade, med tanke på denna tidsbegränsning. Dessutom kan vissa stationer införa en gräns för det tillåtna antalet gånger som du kan infoga verksamheten eller produktnamn i en kommersiell. Vanligtvis kan du göra detta två gånger för en femton andra kommersiella, medan 1/32 kommersiella tillåter tre nämner.

Praxis. När du har förberett ett utkast, kan du eller röst över hallåman öva läsning med ett stoppur, så att du kommer att kunna stimulera materialet vid den tilldelade tiden. Detta är särskilt användbart för live-sändes reklam. Chansen är stor, kommer du att behöva stämma några ljudeffekter i det slutliga snittet. Därför måste du också ge gott om tid för de ljudeffekter när du tajma det kommersiella.