O2i

Hur man skapar en hushållsbudget

Etablera en hushållsbudget är ett praktiskt sätt att hantera dina pengar, oavsett om det rikliga eller prövande tider. Att göra detta kräver att du observera vad som händer med dina pengar och att besluta om vad du vill göra åt det. Här är stegen för att skapa och hålla sig till en hushållsbudget.

Hur man skapar en hushållsbudget. Samla alla finansiella poster.
Hur man skapar en hushållsbudget. Samla alla finansiella poster.

  • Samla alla finansiella poster. Skapa en budget börjar tre månader innan du faktiskt skriva en. För tre månader, samla alla finansiella transaktioner, såsom fakturor, kvitton och liknande. Om du inte har dem, försöka komma ihåg hur mycket de kostar och räkna ner dem. Du behöver dessa poster för att få en noggrann titt på hur mycket pengar du gör och spendera varje månad.
  • Gör en lista. Listan beskriver hur mycket pengar du får och spenderar på olika poster. Koncernens dina inkomster tillsammans: pengar du får från ditt arbete, handel, investeringar, betalat skulder till dig, lotterivinster, etc. Likaså sätta ihop dina utgifter, såsom hushållets räkningar, betalningar shopping, skatter, resekostnader och så vidare. Få de genomsnittliga kostnaderna varje månad.
  • Ta reda på om du bor i ditt sätt. Få det totala beloppet av dina inkomster. Lista detta belopp ner. Efteråt, beräkna summan av dina utgifter. När du har fått resultatet, subtrahera det från dina totala inkomster. Tänk hur mycket vänster. Är detta tillräckligt, eller är det under noll? Om resultatet blir negativt, ta reda på vem du är skyldig och hur mycket du är skyldig, och inkluderar återbetalningarna bland dina framtida utgifter.
  • Tänk på dina inkomster och utgifter Om du är missnöjd med dina pengar, kan du antingen:. Tjänar mer, spendera mindre, eller göra både och. Vill du tjäna så mycket pengar som du behöver? Hur kan du tjäna mer? Vad behöver du för att betala för? Är du spendera pengar på saker som du inte behöver? Finns det sätt att spendera mindre pengar på saker du behöver? Diskutera med hushållsmedlemmar eller med finansiella rådgivare.
  • Ställ din budget. Anslå ett belopp för varje utgift som du har bestämt dig för att fortsätta betala för. Gör detta belopp praktiska och genomförbara. Bortsett från dina vanliga utgifter, listar även dina framtida kostnader. Om du är osäker på det exakta beloppet, ge en uppskattning. Lista ner betalningar du är skyldig enligt framtida utgifter. Tilldela en del av din budget för akuta medel.
  • Diskutera budgeten. När du har komponerat en budget, prata om hur det påverkar hushållsmedlemmar, t.ex. hur mycket pengar de kommer att få, hur mycket de kan spendera, hur budgeten påverkar förhållanden och aktiviteter, etc. Förklara orsakerna för de förändringar och ge idéer om hur man handskas med den nya budgeten.
  • Håll dig till din hushållsbudget. En budget syfte är att fungera som en guide för att se till att det finns tillräckligt med pengar för saker som måste betalas. För att uppfylla sitt syfte, följer det troget. Det kan finnas tillfällen när budgeten inte följs. Om så är fallet, överväga om budgeten behöver ändras, eller om mer disciplin från din sida krävs.


Detta är en grundläggande översikt över upprättande av en hushållsbudget

Detta är en grundläggande översikt över upprättande av en hushållsbudget. Läsa mer om budgetering och hantering av pengar hjälper dig att hantera din ekonomi mer effektivt. Spela in dina månatliga inkomster och utgifter. Jämför detta med din ideala budget, och samla insikter om resultaten.