O2i

Hur man blir en bättre offentlig talare

Denna artikel bör hjälpa dig med en av de mest skrämmande uppgifter, tala inför publik. Vid ett eller annat tillfälle vi måste tala i en offentlig miljö, och det kan vara ganska besvärligt. Vad gör en offentlig talare bra är beredskap och förtroende. Även om du kan vara nervös, kan du dölja ändå genom att presentera dig själv på rätt sätt. Läs den här artikeln för att göra dig en bättre offentlig talare.

En av de vanligaste rädslor människor har talar framför en publik. Oavsett om du känner folk eller du inte, tala inför kan vara extremt obehagligt. För en eller annan anledning de flesta människor bara inte känner till mods inför en publik. Det finns dock ett antal åtgärder du kan vidta för att göra processen enklare och göra det lättare för dig själv.

Steg 1

Hur man blir en bättre offentlig talare. Se till att du är förberedd.
Hur man blir en bättre offentlig talare. Se till att du är förberedd.

Se till att du är förberedd. Om du vet att du kommer att vara att ge ett tal eller presentation inför människor, är en av de viktigaste saker du kan göra för att se till att du är förberedd. Om du vet exakt vad du kommer att tala om och hur du kommer att presentera det, kommer du att känna mycket mer säker på dig själv. Detta kommer att göra hela processen mycket enklare. En av de viktigaste saker du kan göra för att förbereda är att öva vad du ska säga. Det enda som du vill undvika men att göra detta är att se till att du inte blir alltför tråkig. En teknik du kan prova är att videofilma dig själv för att se om du gillar hur din presentation kommer över till din målgrupp.

Steg 2

Slappna av. När du faktiskt gå upp framför folkmassan du måste komma ihåg att slappna av. Om du går upp och är nervös och spänd, kommer det att visa i tal. Dessutom, är chansen att du kommer att tala inför en vänlig publik, så de vill att du ska lyckas. Det finns ingen anledning att vara nervös. Man måste tänka på det som om du är i kommando av rummet.

Försök inte att vara något du inte är: Vissa människor är begåvade talare, och vissa inte. Om du tillhör den senare kategorin det betyder inte att du inte kan ge ett bra tal. Så länge du kan leverera en konsekvent, intressant monolog kommer att anses vara en framgång. Försök inte gå upp dit och vara någon annan, eftersom det inte kommer att gå så bra som du planerat. Återigen, allt du behöver göra vara sig själv, så länge du har övat och är säker på vad du gör att du kommer att bli bra.

Steg 3

Steg 1. Slappna av.
Steg 1. Slappna av.

Bryta isen. Ett av de bästa sätten att starta något tal är med en isbrytare. Detta är något som kommer att lätta upp saker och ting lite. Detta kommer inte bara lossa din publik upp, men det borde få dig en bra start. En bra isbrytare skulle vara att använda en personlig berättelse som rör vad du ska prata om. Även om du inte har en personlig historia som rör vad du kommer att tala om, är det okej att göra en upp så länge det inte är helt over the top. Du vill inte ha en kontrovers härrör från vad du säger, men om det är något enkelt, bör du vara okej. En annan isbrytare skulle vara att berätta ett skämt. Du vill absolut se till att skämtet är lämplig och kommer inte att förolämpa någon i publiken, vilket skulle åstadkomma den exakta motsatsen till vad du försöker göra. Du kanske också vill köra skämt av vissa människor först, bara för att se att det inte bomb. Det är inte ett bra sätt att börja ett tal heller.


Att tala inför publik kan vara en mycket skrämmande händelse för vissa människor, men om du följer några av dessa steg bör det göra det lite lättare.