O2i

Hur lagligt förhandla fram ett franchiseavtal

Franchiseavtal är en av de mest enkla sätt att börja driva ett företag som redan har ett erkänt varumärke och rykte. Oavsett om du går in i ett franchiseavtal för att driva en snabbmatsrestaurang, en biltvätt anläggning eller ett oljebyte verksamhet, är det viktigt att känna till några grundregler vid förhandlingarna ett franchiseavtal.

Franchising är en process juridiskt tillåta en oberoende aktör att använda en viss verksamhetsmodell i näringslivet, inklusive rätten att sälja produkter eller tjänster och använda tekniker, varumärken och program marknadsföring som tillhandahålls av franchisegivaren eller moderbolaget i utbyte mot franchisetagare eller oberoende operatör, betalar en royalty avgift och en andel av brutto månatliga försäljningssiffror.

Ett franchiseavtal beskriver precis vad varje part kan förvänta sig av franchising partnerskap, så det är viktigt att läsa detta dokument noga förutom att ha den granskas av en advokat väl insatt i franchise-affärer. De flesta franchiseavtal binder franchisegivaren och franchisetagaren tillsammans under en viss tidsperiod, vanligtvis någonstans mellan fem år och 30 år, med allvarliga ekonomiska påföljder om franchisetagaren säger upp avtalet innan det löper ut.

Hur lagligt förhandla fram ett franchiseavtal.
Hur lagligt förhandla fram ett franchiseavtal.

Det är viktigt att veta exakt tid du är villig att följa villkoren i avtalet. Du måste också veta vilket ansvar ni har när det gäller ansvarsförsäkring för all egendom som deltar i franchise verksamhet, som vanligtvis alltid ansvar franchisetagaren. Ta reda på vilken typ av kontroller som finns på plats, så att ditt företag har en specifik franchise-område som inte riskerar att konkurrera med många franchise av samma företag som har fått tillstånd att öppna i närheten din verksamhet.

När förhandlingarna om ett franchiseavtal, vara medveten om exakt vilken typ av utbildning som franchisegivaren ger, oavsett om det är på plats expertis för en pågående basis eller online kurser eller studera. Fråga dig själv om du kan leva med standarder för produkter som fastställts av franchisegivaren eftersom franchisetagare är bundna till antingen köp leveranser och produkter från franchisegivaren eller använda enbart alternativ som franchisegivaren godkänner som kan visa sig dyrt.

I vissa stater måste alla nya franchisetagare erbjudas samma villkor som tidigare franchisetagare och alla villkor är inte förhandlingsbara. Se till att ditt avtal redogörs bland annat särskilda överväganden som hänför sig till zonindelning och skyltning krav område där du planerar att driva franchise.

Signera inte något franchiseavtal där franchisegivaren verbalt lovar dig något eller försäkrar dig att detaljerna kommer att hanteras senare. Eventuella förhandlingar måste dokumenteras skriftligt för att vara rättsligt bindande för båda parter och du behöver söka domstol stöd bör relationen mellan dig och franchisegivaren surna på vägen.

Hur lagligt förhandla fram ett franchiseavtal.
Hur lagligt förhandla fram ett franchiseavtal.

Var noga med att förhandla om särskilda orsaker för uppsägning av avtalet och vara tydlig om eventuella försäljning minimum eller maximum som förväntas av franchise företag. Det är ofta bra att lära av andras misstag, så kontakta nuvarande franchisetagare att fråga deras insatser om föremål som de anser vara viktiga i förhandlingsprocessen.