O2i

Hur förstå japansk affärskultur

Japan är nu en av de bästa världens ekonomier

Japan är nu en av de bästa världens ekonomier, vilket är varför det finns många möjligheter för företagare, investerare, handlare och alla affärer sinnade individer. Men att förstå och lära sig japanska affärskulturen är en förutsättning för alla företag person. Även om det inte är den enda grunden för ett företags framgång kan en gedigen förståelse för den japanska företagskultur hjälpa en individ lätt till en lönsam affär och professionell relation med japanska affärsmän.

Hur förstå japansk affärskultur. Affärsmöten är mycket formella.
Hur förstå japansk affärskultur. Affärsmöten är mycket formella.

Om du planerar att genomföra en verksamhet med japanska antingen i USA eller i Japan (eller någon del av världen, för den delen), här är några av de saker du bör lära dig om deras företagskultur.

  • Affärsmöten är mycket formella. Affärsmöten börjar med en kort hälsning som traditionellt i form av båge, men handskakning brukar ersätter bugar. Utbyte av visitkort följer, vilket bör göras med två händer och en rosett. Diskussioner och presentationer kommer då att börja. Det är vanligt för japanska affärsmän att hålla tyst under en lång tid under ett affärsmöte. De tänka antingen eller försöka lyssna väl. Om den japanska du förhandlar med bete sig så, låt dem vara tyst en stund. Sedan försöka att få veta vad de tänker. Om du har en tolk, använda honom för att komma in i medvetandet hos den japanska parten. Japanska är mer benägna att öppna upp och vara direkt med tolk.
  • Japanerna är mycket artigt. Artighet är tydlig i den japanska kulturen och det utövas av alla typer av japanska arbetare och affärsmän. Ur sin artighet, de brukar inte direkt säga nej eller uttrycka ointresse i en affär. De kommer att säga bra saker om en affär, en produkt eller en tjänst, men kommer inte att säga att de inte ser att göra affärer med dig, vilket är direkt missvisande. Nyckeln här är att se upp för sina icke-verbala signaler. Försök att se om de menar vad de säger genom att titta på deras ansiktsuttryck reaktioner och kroppsspråk.
  • Förberedelser för den första affärsmöte och de efterföljande mötena är nödvändig. Ett affärsmöte ska vara ordentligt inställd. Om du önskar att boka tid, förväntas du göra det via telefon. Se till att komma i tid, eftersom japanska har en hög aktning för punktlighet. Ta en present till den högst rankade tjänstemannen i den japanska parten. Och glöm inte att ta med ditt företag portfölj och alla andra dokument som hjälper etablera din integritet som person och som företaget du representerar.
  • Kontrakt krävs men inte slutgiltigt. I USA, erbjudanden är slutgiltiga när undertecknad i kontraktet. Detta är inte fallet i Japan. Trots att avtalen är skapade för att slutföra affären, de är oftast föremål för omförhandling när behov uppstår.
  • Formell företag klädsel som förväntas av affärsmän. Japanska affärsmän och affärskvinnor bär konservativa attires. Män är klädda i mörka kostymer, medan kvinnor bär blygsamma verksamhet kläder. Så när mötet med en japansk part, se till att uppmärksamma din klädsel och hur du ser ut.
  • Språket är inte så mycket av en barriär. Många japanska affärsmän och chefer kan tala flytande engelska, så språket kommer inte att vara ett vanligt problem. Men om du förhandlar med en icke-engelsktalande part, se till att få en mycket kompetent tolk som inte bara talar bra engelska men kan också guida dig genom affärsförhandlingar.

När du har stängt en affär

När du har stängt en affär, kom ihåg att vara konsekvent i ditt framförande. Leverera bra. Uppfylla förväntningarna. Och snart kommer du skörda frukterna.