O2i

Hur fly eller hjälpa någon fly våld i hemmet och övergrepp

Att vara utsatt för våld i hemmet är en upplevelse som ingen kommer att vilja vara på. Tyvärr är fler och fler människor blir offer för denna olagliga och inhumana situation. Men det finns fortfarande en hel del saker du kan göra om det här. Escape och hjälpa är alltid möjligt. Så om du eller någon som du vet är offer för våld i hemmet, ta del av dessa saker som du måste göra:

Hur fly eller hjälpa någon fly våld i hemmet och övergrepp. Forskning för att få hjälp.
Hur fly eller hjälpa någon fly våld i hemmet och övergrepp. Forskning för att få hjälp.

  • Forskning för att få hjälp. Om du eller någon annan person som du vet är offer för våld i hemmet, kommer det att vara omöjligt att fly eller ge hjälp att fly om du inte vet var man kan hitta hjälp. Därför innan du gör några åtgärder, söka efter resurser som kan erbjuda dig hjälp på vägen. Det finns flera organisationer i din ort säkert att erbjuda tjänster för offer för våld i hemmet eller våld. Exempel på hjälp du kan få inkludera transport, säkra bostäder, kläder, mat, rättsliga åtgärder bistånd och liknande. Hitta organisationer som kan erbjuda sådana tjänster. Vanligtvis dessa organisationer är bara ett samtal bort och är tillgängliga 24/7.
  • Förbered dig för dagen. En flykt utan förberedelser kan betyda fel i slutändan. Därför så tidigt som du får mod att agera, göra de nödvändiga förberedelserna eller informera den person du hjälper de förberedelser som måste göras. Till exempel, förbereder fysiskt, mentalt och känslomässigt är inte tillräckligt. Du måste se till att du eller offret har alla nödvändiga saker beredda såsom pengar, pass, register eller styrkande dokumentation av övergrepp eller våld och liknande.
  • Ring efter hjälp. När du har möjlighet att agera, ta tag i den. Ring organisation som kan vara till hjälp för dig. Eller, om du inte kan göra det själv, be någon att göra det åt dig.
  • Ring rätt avdelning. Detta är nödvändigt för dig att tänka på så att du kan få eller ge rätt hjälp oavsett vad din situation är. Till exempel, om du eller någon annan person är i omedelbar och allvarlig fara, är 911 den bästa linjen att kontakta. Dessutom ringer den lokala polisen är också rimligt eftersom våld i hemmet och även övergrepp är ingenting annat än brott.
  • Få behövde stöd. Det finns många människor i världen, och även i ditt samhälle som lider av våld och övergrepp. Att veta att du eller den andra personen är inte ensamt om denna typ av situation gör läkningsprocessen mycket enklare. Hitta stöd genom självhjälpsgrupper, familj, vänner, samhällsorganisationer och liknande. Att vara i kontakt med dem kommer att göra den traumatiska upplevelsen mycket lättare att hantera och glömma.
  • Återställ ditt gamla jag. När du är borta från födelseplatsen för den inhemska våld som höll dig ett offer så länge, är det dags för dig att återupprätta din självkänsla. Om du hjälper någon ut, uppmuntra henne att acceptera att det är viktigt att återuppbygga sitt liv till det bättre. När självkänsla etableras igen kan framtiden ses tydligare redan och det förflutna kommer mer sannolikt att glömmas eller förlåtas.


Att vara hjälplös och hopplös i situationer som denna kommer att leda ett offer ingenstans. Det är inte för sent ännu för dig att agera nu. Stå upp och förändra ditt liv eller någon annans liv till det bättre. Gör alla möjliga sätt att fly från någon form av våld i hemmet.