O2i

Hur du skyddar din ATM, betalkort och kreditkort

ATM, betal-och kreditkort ger konsumenterna olika nivåer av bekvämlighet. Du behöver inte längre köa på banken bara för att göra transaktioner som uttag och även betalningar räkningen. Med uttagsautomater du kan göra dessa på maskinen. Betal-och kreditkort kan du handla och betala utan att transporterar kontanter. Dessa ger ökad bekvämlighet för människor som är förtjust i shopping på nätet.

Att vara substitut för pengar, även om ATM, bank-och kreditkort är också risk för stöld eller bedrägeri. Därför måste du se till att dessa kort är säkra och trygga, både i fysisk mening och att de uppgifter som finns däri är säker.

Här är några sätt du kan skydda dina kort.

Hur du skyddar din ATM, betalkort och kreditkort. Använd ditt bankomatkort på säkra platser.
Hur du skyddar din ATM, betalkort och kreditkort. Använd ditt bankomatkort på säkra platser.

Använd ditt bankomatkort på säkra platser. Flesta banker har maskiner belägna antingen utanför eller från en lucka separat från huvudentrén. Bankerna har också satellit uttagsautomater på platser som gallerior, närbutiker och andra offentliga miljöer. Var noga med att ta försiktighet vid uttag av pengar från dessa platser. Du kan bli fysiskt misshandlade, och dina kort kan bli stulen.

Skydda din pin. Inte bara är du i riskzonen för stöld och rån, men det kan också finnas vissa snooping ögon vakar över dig när du använder ATM. Några high-tech tjuvar installera kameror på maskinen eller extra kortläsare, som tar ögonblicksbilder av dina kortuppgifter och din PIN-kod. Var noga med att kontrollera att maskinen efter någon misstänkt utrustning. Täck dina händer när du anger din PIN-kod. Det är bäst att memorera din PIN istället för att skriva ned numret. Om du förlorar ditt kort tillsammans med den skriftliga PIN, är det väldigt lätt för tjuvar att få dina pengar.

Dela inte ditt betal-eller kontokortsuppgifter med okända webbplatser. Online shopping har vuxit i popularitet och användning. Med detta, kreditkortstransaktioner nätet har också ökat, och så har bedrägerier. Se till att inte dela din kontokortsinformation med bara någon plats. Om du måste gå för ansedda handlers korthantering, såsom PayPal, Moneybookers, Google Checkout och liknande. Dessa skulle brukar lagra dina kortuppgifter för dig. När du betalar, de tar ditt konto direkt, och skicka pengar direkt till handlaren. Handlaren ser inga kortuppgifter.

Dessutom, kontrollera din webbläsares URL-fältet om webbplatsen du har åtkomst är faktiskt från ditt kreditkort handler, PayPal eller något annat företag. Vissa skrupelfria individer spolat legitima webbplatser, så att du kan falla i fällan att skriva in ditt kredit-eller betalkort, eller åtminstone ditt lösenord.

Dela inte ditt betal-eller kontokortsuppgifter med okända webbplatser. Ändra din PIN-kod och signera ditt kort.
Dela inte ditt betal-eller kontokortsuppgifter med okända webbplatser. Ändra din PIN-kod och signera ditt kort.

Ändra din PIN-kod och signera ditt kort. Cards brukar komma med en standard-PIN, vilket är antingen en sammanhängande serie (dvs. 123456) eller en slumpmässigt genererad kod som kommer med en postblankett. Ändra detta så snart du får ditt kort. När det gäller kredit-och betalkort, logga på baksidan så snart du får ditt kort. Detta ger dig en extra skyddsnivå. Även tjuvar kan enkelt kopiera din signatur, åtminstone det faktum att de måste lära sig att det skulle köpa dig lite tid tills du kan ringa din bank.

Rapport stulna eller förlorade kort omedelbart. Om ditt kreditkort, betalkort eller ATM-kort försvinner eller blir stulen, rapportera detta omedelbart till din bank. De kommer att spärra kortet från vidare användning, och de kommer att inleda en undersökning om kortet har haft otillåten användning.