O2i

Hur du ger den perfekta offentliga tal

Att ge ett tal offentligt kan vara en nervpåfrestande upplevelse

Att ge ett tal offentligt kan vara en nervpåfrestande upplevelse. Även rutinerade och erfarna offentliga talare lider nervositet innan de faktiskt gå upp på scenen för att leverera sitt tal. Även om det kan ta lång tid för dig att tygla din nervositet kan du leverera ett perfekt offentligt anförande med hjälp av några av de idéer som anges nedan.

Hur du ger den perfekta offentliga tal. Valet av ämne kan vara upp till dig då du kan välja ett bekant ämne som passar publiken och tillfälle.
Hur du ger den perfekta offentliga tal. Valet av ämne kan vara upp till dig då du kan välja ett bekant ämne som passar publiken och tillfälle.

  1. När du får meddelandet eller inbjudan att hålla ett tal i det offentliga, är det första du bör veta sammansättningen av publiken. De termer som du kommer att använda, kommer tempot och sättet på din leverans grundas på ålder, kön och yrke i publiken.
  2. Valet av ämne kan vara upp till dig då du kan välja ett bekant ämne som passar publiken och tillfälle. Den som bjöd in dig kan också ge dig ämnet för vårt tal. I båda fallen måste du fortfarande göra bakgrunden forskning för att vara väl förtrogen med ämnet för ditt tal. Det blir enklare om du vet att ämnet utantill och du kan ge exempel och med fakta och siffror som kan göra ditt tal mer övertygande och trovärdigt.
  3. Utarbeta ditt tal, skrift öppning och stängning uttalanden. Det är en bra idé att använda punktlistor för kroppen av er tal, eftersom detta gör att du kan förklara på varje objekt strax före användning. Det kommer att göra ditt liv svårt om du försöker memorera hela tal som en eller två glömda ord eller fraser kan stubbe dig och få dig fumla försöker minnas nästa rad. Se till att ditt tal passar den tid som tilldelas dig.
  4. Öva ge ditt tal framför spegeln och fortsätta att redigera den som du anser passar, gör det hårdare och mer omfattande. Var medveten om din intonation och din volym, var att pausa och var att påskynda, var att ge större tyngd och när för att öka volymen på din röst. Du kan börja med något lättsam och rolig att bryta isen om du vet att din målgrupp kommer att vara mottaglig för den. Detta kan lugna dina nerver och lindra känslan av bävan mellan dig och publiken.
  5. Håll utkik efter störande manér som du tränar och utövar allt för att undvika att göra dem. Öva din leverans, se till att du vet när du ska titta ner på dina anteckningar och när att söka upp och få ögonkontakt med din publik. Lär dig att använda ansiktsuttryck, hand och kroppsrörelser som gör ditt tal leverans effektivare.
  6. Lär dig att andas djupt och takten din andning att lugna nerverna och slappna av din kropp. Innan du ger ditt tal, gå till ett lugnt hörn av rummet och bara ställa ut bullret utanför. Andas djupt och skaka armarna från axeln uttag nedåt. Känn spänningen lämna din kropp genom dina fingertoppar.
  7. Ta en kopia av ditt manus med punktlistor i ett typsnitt tillräckligt stor för att du ska kunna hänvisa till dina anteckningar enkelt. Du kan också använda registerkort för de viktigaste punktlistor i ert tal. Det är bara för referens som din hela tal bör komma från huvudet det är därför forskning och grundlig kunskap om ämnet är mycket viktigt när du ger tal om offentligt eller privat.

En perfekt offentligt tal är en som levereras med övertygelse, övertygande och för närvarande relevant för tiden. Välj ämne försiktigt eller göra en intensiv forskning i ämnet som du får och tillbringar tillräckligt med tid att lära sig det så att du kan förmedla kunskap och upplevas som en expert i ämnet.